Млечницата е често срещана гъбична инфекция, която се развива в устата на новороденото.Гъбичките, предизвикващи тази инфекция са част от храносмилателната система на човека. Когато обаче се наруши естествения баланс в организма и има бум на тяхното развитие, може да се стигне до инфекция.
При много новородени млечницата се появява вследствие на преминаването на бебето през родовия канал по време на раждането (майката е имала вагинална гъбична инфекция по време на бременността и не е знаела за това). Причина за появата на млечница е също и приема на антибиотици от майката или от бебето след раждането. Антибиотиците, които слизат в кърмата унищожават „добрите” бактерии, отговорни за здравословната микрофлора.При бебета, родени с цезарово сечение, млечницата може да се развие, ако майката е приемала антибиотици веднага след операцията. Подобно е положението и при майки, които са приемали антибиотици против стрептококи група В непосредствено преди раждането.Тази инфекция се развива в топла, влажна и сладка среда и затова устата на бебето и зърната на гърдите по време на кърмене са идеалното място за нея.

Най-често срещаните симптоми на млечницата при кърмещите майки:

• сърбеж, порозовяване, зачервяване, изприщване, горящи зърна (може да са напукани); (имайте предвид, че когато зърната са порозовели и болезнени може да се касае за бактериална инфекция или дерматит, затова най-добре да се консултирате с лекар).
• дълбока, пронизваща болка по време и след кърмене;
• вагинална гъбична инфекция.

Повечето новородени бебета проявяват симптомите на млечницата, докато при по-големите те не се проявяват. Симптомите могат да бъдат:

• бели налепи по вътрешната страна на устните и бузите, които приличат на пресечено мляко и не могат лесно да се отмият; ако забележите бял слой върху езика на бебето вероятно това е просто остатък от кърма.
• ако детето плаче, докато суче от гърдата или пък докато суче биберон-залъгалка, пие от шише; белите налепи може да причиняват болка на бебето и да го карат да се чувства некомфортно, ако инфекцията е тежка.
• неравни светло или тъмно-червени обриви по дупето на бебето с ясно очертани ръбове. Малки, червени пъпчици често появяващи се около краищата на основния обрив. Засегнатата област е зачервена и чувствителна, дори болезнена. Може да се разпространи по сгъвките на кожата около гениталиите и краката на детето.

Какво да правите?
Ако имате съмнения за млечница, се свържете с вашия лекар. Той ще постави най-точно диагнозата и ще предпише лечение. Млечницата отшумява за няколко дена при правилно лечение. И бебето и майката трябва да се лекуват едновременно.

За лекуване на млечницата при детето, лекарят вероятно ще предпише Nystatin,Fyngostatin.Ще трябва да го нанасяте върху белите налепи в устата на детето няколко пъти на ден в продължение на десет дена,с помощта на клечка за уши.Мазането трябва да се прави след кърмене, за да остане колкото се може по-дълго в устата,след което детето нетрябва да приема никаква храна или течност в продължение на 2часа.Вероятно лечението на инфекцията ще отнеме поне седмица.
Алтернативен метод на лечение е нанасянето на 1% разтвор от синя тинтява (ще го откриете в аптеките) в устата на бебето. Тъй като има силни багрилни свойства, всичко, до което се докосне устата на бебето, ще се изцапа. Синята тинтява е ефективна тъй като прониква в мембраните на лигавицата и унищожава гъбичките.
Освен предписаното лечение, ще трябва да направите още няколко неща – да измиете всички играчки на бебето, да стерилизирате залъгалките и помпата за изцеждане на кърма след всяко хранене. Също така измивайте ръцете си след всяко хранене.