Когато бебето се нуждае от захранване,опитай да замениш обедното хранене със зеленчуково пюре. Най-добре се понася картофеното. Готовите пюрета са голямо улеснение за майката,но домашно приготвенити са по подходящи за твоето бебе.Първият ден дай 1-2 ч.л и дохрани детето с кърма или адаптирано мляко.Всеки ден увеличавай дозата на пюрето и намалявай тази на млякото. Така за 5-7 дни детето на обяд ще се храни с нова храна. Порцията на тази възраст е около 140 грама. Когато свикне с картофеното пюре, давай нов зеленчук към основния, например пюре картофи с тиква (много се харесва на бебетата поради сладкия му вкус), картофи с чушки и др. Ако малкото не харесва зеленчуковите пюрета, остави го две седмици да забрави вкуса им и после пак опитай.Ако отказва зеленчуковите пюрета, независимо от вида на приготвяне, започни със захранване с друга храна. Плодовите пюрета са сладки и обикновено се харесват на децата. Някои фабрични обаче съдържат прекалено много захар и детето свиква със сладкия вкус и отказва всяка друга храна. Затова първо опитай пюрето, ако е сладко направи му сама пюре. Може да пасираш някакъв плод (банан). В случай, че пюрето стане твърде гъсто, разреди го с вода или малко мляко, за да се получи консистенция на гъста боза. Като всяка нова храна се дава постепенно, лъжичка по лъжичка между храненията. Първата нова храна може да е и каша. Предпочитай такава без глутен и без мляко, за да не се алергизира детето, особено ако в рода ти има хора с алергии. Най-подходяща първа каша е оризовата. Храните с нетечна консистенция се дават с лъжичка, най-добре кафена, чаената е твърде голяма за бебешката уста, поне в началото. Не давай пюрета и каши с биберон с голяма дупка, детето ти трябва да се научи да дъвче, а не да гълта като пате.

Ето какво трябва да знаеш за любимите на много майки плодови сокове. Фабрично приготвените са сигурни, от подбрани плодове без нитрати. Те обаче са стерилизирани, което означава, че от високата температура витамините са унищожени. Добавени са изкуствени, което не е същото, като от пресните плодове. Прясно изцеденият плодов сок е богат на естествени витамини, които се усвояват напълно от детския организъм. Той трябва да се даде веднага на детето, само след няколко минути потъмнява, от въздуха витамините се унищожават и става безполезен. Добре е да знаеш, че сокът много бързо ферментира и ако се даде макар и малко престоял може да предизвика храносмилателно разстройство.
И така, в тази възраст детето може да е само на кърма или адаптирано мляко, но може и да се захрани. Храни се 5-6 пъти в зависимост от неговите предпочитания. Обедното хранене е зеленчуково пюре, но първата храна може да е каша, например за следобедна закуска. За десерт или между храненията се дават плодови пюрета или сокове, ако детето желае.