Развитие на бебето от зачеването до 3-ия месец:

Ранната бременност, наричана още първо тримесечие, е динамичен период от време, през който настъпват различни промени в развитието, много повече от всеки друг период от човешкия живот. Три дни след сливането на яйцеклетката и сперматозоида се образува т. нар. зигота.Тя е по-малка дори и от точица и пътува към матката. Все още всички клетки са еднакви - почти невероятно е, че съвсем скоро те ще поемат различни функции при развитието на бременността и оформянето на плода по-късно. Към 21-ия ден от последната редовна менструация (7-и ден след оплождането) зиготата достига т. нар. бластоцистен стадий - вътрешните клетки стават по-големи и се съединяват, образувайки зародиша, а външните клетки се организират към периферията на яйцето и образуват т. нар. трофобласт. Вътрешните и външните клетъчни пластове остават свързани в една точка, а развиващият се ембрион е заобиколен от пълна с течност кухина. Малкото образувание навлиза в маточната лигавица - с това започва имплантацията (вгнездяването), която продължава до 3 дни. Клетките на маточната лигавица започват да се видоизменят, като поднасят "храна" на бластоцистата. Външните клетки на трофобласта се разрастват - наричат се вече хорион - и се свързват с кръвоносните съдове на майката. 5-а седмица от последната менструация (3-а седмица след оплождането) зародишът има формата на диск, чиито клетки се разделят на три слоя: външен (ектодерма), вътрешен (ендодерма) и междинен (мезодерма). На повърхността на ектодермата се оформя малко празно пространство, което постепенно се увеличава. Това е околоплодната кухина. Ембрионалното образувание, по-мъничко от 1 см, започва да расте. Вътрешните органи, начело с мозъка и сърцето, започват да се оформят и да функционират. Отначало сърцето е в примитивен стадий на развитие. След няколко дни то започва да помпи в първично образуваната кръвоносна система. По това време се развива също така и кръвоносната мрежа на хориалните въси, като последните се свързват посредством пъпните артерии и вена с първичната ембрионална кръвоносна мрежа. 7-10-а седмица от последната редовна менструация (5-8-а седмица след оплождането) се оформя главичка, която е много по-голяма от телцето. Отначало тя е приведена напред и прилепнала към телцето, но постепенно започва да се изправя. Вече са очертани лицето и тилът. Оформят се вдлъбнатинки за ушите. Очите, отначало разположени отстрани на главата, постепенно започват да се приближават. Появяват се зародишите на млечните зъби. Оформят се крачета и ръчички, с ходила и длани, с наченки на пръсти. При ехографското изследване се наблюдават първите движения. 11-14-а седмица (3-и месец) бебето се движи свободно в околоплодната течност. През неговата тънка кожа прозират вътрешните му органи. Сетивата за равновесие и осезание вече получават сигнали от околната среда, например при движение на майката. Тези движения спомагат за по-нататъшното развитие на мозъка.

Развитие на бебето от 4-ия до 9-я месец:

4-и месец:Лицето на бебето получава индивидуални черти. Главичката вече не е толкова голяма в сравнение с телцето (заема 1/3 от цялата дължина на плода) и се изправя. Крачетата са по-дълги от ръчичките. Появяват се коса и нокти. Кожата е много червена. Покрива се с космен мъх – нарича се лануго. Мастните жлези отделят бял секрет, който има защитни функции. Започва да функционира щитовидната жлеза. Оформят се алвеолите на белите дробове. Майката усеща движенията на бебето.

5-и месец Бебето вече “изглежда по-добре”. Кожата е тънка, зачервена и набръчкана. Поникват мигли. Пигментира се ирисът на очите. Клепачите са затворени и когато бебето спи, и когато е будно. Смуче пръста си. Движи се много активно. Външните полови органи се разпознават и полът може да се определи чрез ехографско изследване. Завършва развитието на слуха. Започват да функционират бъбреците. Започва да функционира задстомашната жлеза (панкреасът).

6-и месец Кожата е още червена и набръчкана. Ушите са долепени до главата. Завършва нагъването на кората на главния мозък. Плодът извършва слаби дихателни движения. Органите и системите все още не са укрепнали.

7-и месец Кожата започва да се изглажда. Бебето чува. Напълно формирани са жлезите с вътрешна секреция. Натрупва се подкожна мастна тъкан. При момченцето тестисите слизат до слабините и оттам – в скроталните торбички. Бебето е жизнеспособно, но ако се роди в този период, адаптацията към извънутробния живот е свързана с проблеми.

8-и месец Бебето расте усилено. Закръгля се. Количеството на подкожната мазнина вече е достатъчно. Кожата е розова и изгладена. Ланугото започва да пада. Ноктите стигат до върха на пръстите. Все още не са напълно узрели белите дробове и черният дроб.

9-и месец Кожата е бледорозова. Ноктите вече са над върховете на пръстите. Косменият мъх по тялото липсва или е незначителен. Косичката се разграничава от челото. Всички органи и системи са готови за извънутробен живот.