Интензивните процеси на растеж и развитие през първата година от живота на детето изискват значително по-висок внос на енергия, белтъци, витамини, минерални соли и особено желязо, чиито резерви постепенно се изчерпват в края на първото шестмесечие. Майчината кърма, адаптираните и други видове млека не могат напълно да задоволят повишените хранителни потребности на кърмачето. Това налага захранването на детето, т.е. постепенното заместване на храненията с мляко с друг вид храни (зеленчуци, плодове, яйца, месо, риба, зърнени храни и др.).
Включването на тези храни в менюто на детето допринася за:
 • постепенното приспособяване на храносмилателната му система към по-груби и консистентни храни
 • стимулиране развитието на вкуса
 • стимулиране координацията на устните и езика
 • постепенното разкъсване на връзката "майка-дете"
 • поставяне на началото на индивидуалността на детето
 • подготвя отбиването му към края на първата година.
  В периода на захранване е особено важно да проявявате търпение, да не насилвате детето, да се стремите да създавате правилно отношение към храненето, което е в основата на бъдещите му хранителни навици.

  Кога трябва да се захрани
  детето?


  През последните години се налага мнението, че със захранването не трябва да се избързва. Като най-подходяща за това се счита възрастта между 4-ия и 6-ия месец. В този период значително нараства ензимната активност на храносмилателните жлези и функционалните възможности на отделителната система.
  Детето се захранва след консултация с лекар, който трябва да прецени неговото здравословно състояние, физическото му развитие и да се информира за евентуална фамилна обремененост с алергия, затлъстяване, хипертония и др. На базата на тези данни лекарят трябва да определи кога и с каква храна да бъде захранено детето.

  Какви са рисковете от по-ранното захранване?

  По-ранното захранване представлява сериозен риск за здравето на детето. Счита се, че то води до бързо намаляване на кърмата и ранно отбиване на детето. Това от своя страна е свързано с повишаване на риска от инфекции, алергия, анемия, рахит и други заболявания.
  Ранното захранване е една от причините за създаване на неправилни хранителни навици, които в по-късна възраст са предпоставка за развитието на затлъстяване, хипертония, атеросклероза, диабет.

  С какви храни трябва да се захрани детето?

  При захранването в определена последователност се включват различни видове храни - пюрета, месо, яйца, риба, инстантни каши. Тези храни са източници на енергия, пълноценни белтъци, витамини, минерали, баластни вещества.
  Напоследък не се фиксира точно видът на първата въведена храна. В някои страни децата се захранват с инстантни каши, в други включително и у нас, със млечно-зеленчукови пюрета. Това до голяма степен зависи от здравословното състояние на детето и неговото физическо развитие, от националните традиции в храненето, от социално-икономически и други фактори.

  Трябва ли да отговарят на някакви специални условия готовите бебешки храни, предназначени за първоначално захранване?

  Задължително е на опаковката на храната да е отбелязано, че тя е предназначена за деца от съответния месец. Едно основно изискване към нововъвежданите през първите 6 месеца храни е да не съдържат глутен. Това е отбелязано на техните опаковки. Освен това трябва да се има предвид, че за самостоятелно хранене са подходящи само тези детски храни, които съдържат пълноценен белтък, т.е. от животински произход (мляко, месо, риба).

  Захранването налага ли промяна в режима на хранене на детето?

  Със захранването се променя и режимът на детето. То започва да се храни петкратно, като интервалите между отделните хранения се увеличават на 3 1/2 часа, защото новите храни са по-трудно смилаеми и се задържат в стомаха по-продължително време.

  Има ли случаи, в които захранването трябва да се отложи?

  Кърмачето се захранва само при условие, че е напълно здраво. Децата, родени с ниско тегло, с хипотрофия или със други здравословни проблеми се захранват по-късно, по-предпазливо и само след консултация с лекуващия лекар.

  Възможни ли са някакви необичайни реакции при въвеждането на нова храна?

  При въвеждането на всяка нова храна се следи за обриви, чести оригвания, повръщания, диарии.

  Трябва ли новата храна да се дава с лъжичка?

  Храната на детето се дава с лъжичка, преди храненето с мляко. При захранването много майки пренебрегват храненето с лъжичка. В тази възраст децата по-лесно свикват с нея и тя не представлява проблем при включването на преходната храна. Освен това храненето с лъжичка е фактор, благоприятно повлияващ правилната артикулация.

  Какво да се прави, ако детето не желае да приема храната?

  Ако детето не приема новата храна (отвръща глава, стиска устни, плаче или плюе храната), не го насилвайте. Можете да опитате с друг вид пюре. Предлагайки на детето различни пюрета, вие ще установите кои от тях то яде с апетит. Не предлагайте на детето пюрета, които то явно не харесва.

  Може ли да се слага допълнително сол или захар на готовите детски пюрета?

  Това не бива да се прави. Не бива да правите изводи за вкуса на пюрето въз основа на собствените си предпочитания. Дайте възможност на детето само да определи кои храни му харесват.

  Какво количество от новата храна трябва да се даде в началото и как трябва да се стигне до количеството храна, необходимо за съответния месец?

  Започва се с 1-2 лъжички от новата храна преди храненето с мляко. Във всеки следващ ден количеството й се увеличава. За около 6-7 дни се измества напълно едно млечно хранене.

  Кога може да се включи следваща нова храна?

  Следващата нова храна може да се включи след около 14-дневен интервал.

  Хронология на захранването

  През втория месец
  по 1-2 чаени лъжички сок 2 пъти дневно

  През четвъртия месец
  вместо плодов сок може до се дава 20-25 мл плодово пюре или детски нектар 2 пъти дневно.
  В следващите месеци това количество се увеличава постепенно до 40-50 мл на прием

  През петия месец
  млечно-зеленчуково пюре + 1/4 до 1 твърдо сварен жълтък през ден (количеството на жълтъка се увеличава постепенно)
  млечно-плодова каша

  През шестия месец
  месно-зеленчуково пюре през ден;
  може да се дават и рибно-зеленчукови пюрета

  През седмия месец
  попара със сирене, а от края на месеца се включва 30 мл супа или бульон (зеленчуков или месен)

  В края на десетия месец
  опит за "преходна храна" (пълнени чушки с месо, мусака, кюфтета със сос, пюре от картофи със сирене и нарязано цяло твърдо сварено яйце и др.)

  През дванадесетия месец
  преходна храна