Чийз кейк с ягодова заливка

Необходими продукти за 10-12 порции

За кората:

300 г
маслени бисквити
150 г
меко краве масло

За пълнежа:

300 г
крем-сирене
300 г
сирене рикота или фина извара
1 ч.ч.
захар
4
яйца
1 ч.ч.
заквасена сметана
1 с.л.
настъргана лимонова кора
1 с.л.
лимонов сок
1 ч.л.
ванилова есенция
100 г
сушени ягоди

За ягодовата заливка:

300 г
ягоди
3 с.л.
захар
1 ч.л.
лимонов сок

Начин на приготвяне


  1. Бисквитите се натрошават, прибавя се маслото и оформеното тесто се разпределя по дъното на форма с подвижни стени.

  2. Крем-сиренето и рикотата се разбиват с миксер със захарта на пухкав крем. Добавят се яйцата едно по едно при непрекъснато разбиване. Слагат се сметаната, лимоновата кора, сокът и есенцията. Разбъркват се отново. Накрая се добавят нарязаните сушени ягоди. Сместа се изсипва върху кората. Слага се да се пече на 180°С около 60 мин. Охлажда се и се изважда от формата.

  3. Ягодовата заливка се приготвя, като се пасират заедно ягодите със захарта и лимоновия сок.

  4. Сладкишът се поднася нарязан на парчета, полети с ягодова заливка и сладолед.