30.07.2009
Черешов чийзкейк

- за блата:
50 г сурови бадеми, лешници или орехи
70 г краве масло
- за кейка:
100 г заквасена сметана
175 г захар
1 ванилия
2 яйца
2 супени лъжици брашно
- за топинга:
60 г захар
Начин на приготвяне:
- 1. Натрошете бисквитите на трохи в кухненски комбайн, добавете ядките, маслото и продължете да разбивате до хомогенна смес. Сложете я във формата за печене, която предварително сте намазали с мазнина и покрили с хартия за печене. Загрейте фурната до 160 градуса. Блатът се пече 10–15 минути.
- 2. Разбийте сиренето „Крема“, сметаната, ванилията и захарта и добавете брашното и яйцата. Разбийте отново до еднородна смес в кухненски робот или с миксер – може и на ръка. Прелейте сместа върху изпечения блат във формата и печете около 20–30 минути при температура от 160 градуса, докато кейка започне да потъмнява по краищата. Оставете да изстине и охладете във фризера.
- 3. Докато кейкът изстива, поръсете захар в тигана и я карамелизирайте. Сложете черешите (предварително изчистени от костилките) в карамела за 4-5 минути, докато пуснат сока си. Оставете го и топингът да се охлади.
- 4. Преди да поднесете, изсипете топинга върху чийзкейка и нарежете.
категория: Вкусни неща
прочетена 551 пъти, коментари 0, Актуализирана на 30.07.2009 г. в 23:20 ч.
Коментар от