Чийзкейк с ябълки и стафиди
Със заливка от карамел
ЗА 12 ПАРЧЕТА:
4 яйца
225 г краве масло
200 г захар
180 г брашно
3 ябълки
6 с. л. пудра захар
150 мл ябълков сок
750 г извара
100 мл прясно мляко
4 с. л. стафиди
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
1. Яйцата се разделят на белтъци и жълтъци. От жълтъците, 100 г краве масло, 50 г захар, 150 г брашно и щипка сол се замесва тесто. Форма за печене се намазва с олио. Тестото се пече 10 мин във формата (тестото се изтегля по страничните стени на съда, за да се получи борд) в предварително загрята до 200 °С фурна.
2. Ябълките се обелват, почистват се от семките и се нарязват на полумесеци. Пудрата захар се карамелизира. В карамела се налива ябълковият сок и течността се вари 1 мин. Добавят се ябълковите парчета и се оставят да се задушават 5 мин.
3. Остатъкът от кравето масло се разтопява на котлона, изчаква се малко да поизстине и се смесва със 150 г захар, 1 с. л. брашно и изварата. Към сместа се добавят разбитите белтъци, прясното мляко и стафидите.
4. Малко от ябълковите парчета и сместа с извара се разпределят върху основата на блата. Кейкът се пече 40 мин, изважда се от фурната, отгоре се подреждат останалите ябълки. А след още 15 мин сладкишът се полива с карамела.
Време за приготвяне: 50 мин
В една порция: 400 кал